Lloc naixement: Montoro (Còrdova)

Data naixement: 16/01/1903

Fill de: Manuel i Maria

Parc de Bombers: Barcelona

Categoria: Individu

Data entrada al cos: 21/03/1929

Repressió republicana: Detingut i empresonat el 27/02/1937 acusat de complicitat amb l’exèrcit franquista va ser alliberat el 5/03/1937, incorporant-se novament al Cos de Bombers de Barcelona. 

Incidència reraguardaMembre de la quinta columna que donava suport al bàndol franquista, enquadrat en el el “grupo Santa Marina”.

Data mobilització al front: Mobilitzat el 18/09/1938 amb la lleva del 24 

Unitat: – 

Incidència front: Mort en acció de guerra el 3 de febrer de 1939 a Gurb (Osona). Tenia 36 anys. El febrer de 1939 estava amagat amb el seu company Manuel Alegre Villanueva en la masia La Griega a Gurb. Al veure uns soldats van sortir i van ser morts. Les circumstància de la seva mort són confuses. Diversos documents es contradiuen, ja que per una banda expliquen que van ser descoberts i assassinats pels republicans per voler desertar, i per altra, que van ser morts pels franquistes quan van ser confosos amb l’enemic. 

Depuració franquista: Paradoxalment al no incorporar-se al Cos de Bombers de Barcelona finalitzada la guerra, va ser oficialment destituït per incompareixença i amb pèrdua de tots els drets l’1/12/1939. 

Repressió franquista: – 

Depuració franquista: – 

Altres dades posteriors: La direcció general de Memòria Democràtica va dur a terme una excavació entre el 20 i el 28 de desembre del 2021 a l’entorn de la masia la Griera de Gurb (Osona) a la recerca de les restes de Bartolomé Isasa Ruiz i Manuel Alegre Villanueva, però malauradament no van trobar les restes.