Justificació

La nostra història hagués estat diferent sense la Guerra Civil. No hi ha familia que no hagi patit les seves conseqüències. No podem restar indiferents sobre el que va passar entre 1936  i 1939, ni sobre el que va passar posteriorment: 40 anys de dictadura que van condicionar el nostre país i que avui en dia encara condiciona l’actualitat política i social.

La Guerra Civil Espanyola és un dels episodis històrics més investigats del món i que més estudis i bibliografia ha generat. S’han estudiat aspectes generals i concrets, col·lectius i individuals, nacionals i internacionals, regionals i locals, polítics i militars, socials i econòmics. Però ningú s’ha preocupat pels bombers.

Durant els primers dies de juliol de 1936 Catalunya va ser un gran foguera on cremaven les propietats de l’Església, però ningú ha parlat d’aquells bombers que van sufocar o van intentar sufocar aquelles flames i que en molts casos es van enfrontar amb les masses encoleritzades.

Dels primers mesos de la guerra s’ha estudiat la repressió republicana i la violència de les patrulles de control a la reraguarda, però ningú ha parlat de la persecució que van patir alguns bombers per les seves idees o fe religiosa.

S’ha divulgat la solidaritat antifeixista, però gairebé ningú coneix que els bombers catalans van formar el juliol de 1937 una expedició solidària per ajudar els bombers de Madrid, quan la capital d’Espanya estava sent assetjada per les bombes faccioses.

S’han estudiat els combats i les batalles, però ningú parla que uns 500 bombers van anar al front, substituint la mànega per un fusell i un mínim de 16 bombers hi van deixar la vida.

S’ha difós molt que Catalunya va ser sistemàticament bombardejada, però poca cosa se’n diu d’aquells bombers que van exposar les seves vides en les tasques de salvament i desenrunament.  I a més, cal tenir present que a la reraguarda continuaven serveis no relacionats amb la guerra.

Sobre la fi de la guerra i la posterior repressió franquista, els bombers també són els gran oblidats, ja que també van patir la depuració i van ser castigats i expulsats dels cossos de bombers. Molts també van ser empresonats i fins i tot afusellats pel franquisme, dels quals tenim constància de 4 bombers afusellats. D’altres es van exiliar, la majoria a França, i alguns d’aquests van ser detinguts i deportats a camps de concentració nazis, on ens consten que van morir-hi 4 bombers catalans i 2 més van sobreviure.

Així doncs, els bombers catalans van tenir el seu paper i protagonisme en la Guerra Civil, i la història de la Guerra Civil i del nostre país, no serà completa sense la història dels bombers.

Darrera de cada nom d’un bomber català hi ha la història d’una vida humana. Una vida amb tots els seus projectes i il·lusions, tant de l’ofici d’apagafocs com personals i familiars. És per això que restituir els seus noms és una obligació moral per a combatre la desmemòria i honorar-los en aquest petit homenatge, independentment de la seva ideologia política.

Aquesta és la innovació d’aquest web: aportar la història dels bombers a la història de la Guerra Civil, a la història del nostre país.

També vol ser una eina per a familiars i descendents de bombers, perquè retrobin el seu vincle i descobreixin el seu passat familiar, moltes vegades silenciat i amagat. Per qualsevol aportació, demanda, pregunta, dubte o rectificació, podeu omplir el formulari de consulta o escriure a: info@bombersenguerra.cat