Lloc naixement: Sant Joan d’Horta (Barcelona) 

Data naixement: 6/07/1888

Fill de: Josep i Eulàlia

Parc de Bombers: Barcelona

Categoria: Bomber de 1a

Data entrada al cos: 1/02/1917

Repressió republicana: no

Incidència reraguarda: –

Data mobilització al front: No va ser mobilitzat 

Unitat: –

Incidència front: –

Depuració franquista: El 27/01/1940 va ser sancionat amb la destitució i amb pèrdua de tots els drets, excepte els de caràcter passiu i sense prohibició de demanar feina en altres dependències, acusat de ser pertànyer a partits d’esquerres, de ser “propagandista rojo” y con una intransigencia grande con los individuos que no eran antifascistas”, i de permetre que un fill marxés voluntari al front. Va presentar recurs però va ser desestimat el 21/08/1941. 

Repressió franquista: El 28/12/1939 era detingut per la Guàrdia Civil per trobar-li un revòlver i bales en el seu armari de la caserna de la Sagrega. El 10/05/1940 va ser jutjat en consell de guerra sumaríssim i, acusat d’auxili a la rebel·lió, va ser condemnat a dotze anys i un dia de presó, si bé, se li va commutar la pena per la de dos anys de presó correccional. Tant en el judici, com en les diligències prèvies es va remarcar que tenia mals antecedents revolucionaris, ja que l’any 1909 va ser condemnat a pena de mort per haver participat en els fets de la Setmana Tràgica, tot i que havia estat indultat. Josep Casanovas va sortir de la presó el 9/08/1941 a causa d’un reducció de la pena per treballs penitenciaris i ja no es va incorporar als bombers ja que, el 27/01/1940 havia estat sancionat amb la destitució i amb pèrdua de tots els drets, excepte els de caràcter passiu i sense prohibició de demanar feina en altres dependències. 

Altres dades posteriors: Va morir a Barcelona el 23/04/1968 

Reparació històrica: Mitjançant la Llei 11/2017, de 4 de juliol, de reparació jurídica de les víctimes del franquisme on es declaraven il·legals els tribunals de l’Auditoria de Guerra de l’Exèrcit de l’Ocupació, que van actuar a Catalunya des de l’abril del 1938 fins al desembre del 1978, per ser contraris a la llei i vulnerar les exigències més elementals del dret a un judici just, la seva sentència i resolucions es consideren nul·les de ple dret. 

El 27/04/2018, l’Ajuntament de Barcelona, amb la voluntat de restituir la dignitat del personal municipal, víctima de la repressió feixista, acordava en el ple municipal i per unanimitat anul·lar els expedients de depuració de funcionaris i funcionàries que es van tramitar sota la llei franquista del 1939. Entre els expedients anul·lats hi havia el seu.